
Dragsholm Slot.
Dragsholm er opført af bispe-embedet i Roskilde. Før Lammefjordens inddæmning lå slottet, som oprindeligt i 1100–tallet er opført som en fæstning, på en smal landtange mellem Lammefjorden og Nekselø Bugt. Efter reformationen overtog kongen slottet. Det var i denne periode, at slottet blev brugt som fængsel for særlige ”politiske” fanger. Den mest berømte fange er den skotske Jarl af Bothwell. Han sad i fangenskab fra 1573 og frem til hans død i 1578. Slottet er i dag indrettet som hotel og restaurant.
Vallekilde Højskole
Højskolen er grundlagt i 1865 af en af Grundtvigs diciple, Ernst Trier. Skolen har udviklet sig til en helt lille by med lærerboliger, øvelseshus, kirke, beboelsesbygninger, foredragssal m.m. Mest bemærkelsesværdig er ”Øvelseshuset”, som er en gymnastiksal. Huset er – ligesom hovedbygningen - tegnet af Martin Nyrup, der bl.a. har tegnet Københavns Rådhus.
Havnsø
Indtil 1906, hvor Havnsø Havn blev anlagt, var landsbyen et fattigt udsted. Efter havnens anlæg er der opstået rutesejlads til øerne Sejerø og Nekselø samt en del mindre industri på havnen. Frem til slutningen af 70'erne var der en del større kuttere, der hørte hjemme i Havnsø. I dag er det kun mindre kuttere, der har udgangspunkt i Havnsø. Byen har et større hotel og kursuscenter.
Nekselø
En lille færge sejler besøgende fra Havnsø til Nekselø. Øen er fredet og kan kun besøges til fods. På øen bor der fast fire familier. To skiltede vandreruter fører besøgende rundt i den enestående natur. Øen har et spændende fugleliv med bl.a. klyde og strandskade og rummer også sjældne planter som bakke-soløje, vild merian og bakke-jordbær.
Eskebjerg Vesterlyng
Vesterlyng er Sjællands største kysthede. Området tegnes af klitterne mod Nekselø Bugt og heden, der veksler med felter af krat, overdrev og fugtige lavninger. At heden er så ”uberørt” skyldes, at området i århundreder har været anvendt som fælles græsningsareal for de omkringliggende gårde. Græsningen sikrer, at området ikke omdannes til krat og skov. Kun de buske, som dyrene ikke rører – ene, tjørn og slåen – bryder den relativt flade hede. På området findes bl.a. salturt og nikkende kobjælde. På Vesterlyng findes en række fortidsminder, bl.a. en langdysse fra bondestenalderen.
Tjek før du går
Nord for Dragsholmkanalen drejes væk/til landevejen ca. 500 m nord for kanalen. Angivelsen på kortet er ikke korrekt.
Skiltning mangler imellem Enghave Skov og Eskebjerg Vesterlyng.