Længde 11 km - ruten er skiltet / GPS-registreret rute

Værslev Kirke
Værslevstien: Stien løber på en nedlagt jernbanelinie og går på det meste af strækningen gennem et typisk, vestsjællandsk landbrugsland. Fra jernbanedæmningen er der mange steder vid udsigt over landskabet. Andre steder hælder trækroner ind over stien, så der dannes smukke, skyggefulde løvtunneler dannet af et rigt varieret løvtræsbælte. Et væld af sommerens rigeste blomsterflor dannes af langt over hundrede forskellige vilde planter på hele strækningen. Uforstyrret af biltrafik kan vandrere nyde lærkernes sang og se marker og hegn udfolde sig på forskellige årstider.
Bøgelundsbakken
Fra begyndelsen af 1944 og indtil 2. Verdenskrigs afslutning den 5. maj 1945 benyttede tyskerne denne bakke som udkigs- og observationspost. Derfor kaldes den også Tyskerbakken.
Gubbestenen
Både vest og øst for Værslev-stien findes et utal af fortidsminder. Gubbestenen er en kolossal og naturlig, fritliggende rullestens-vandreblok med ca. 20 større og mange små, ubetydelige og skålformede fordybninger.
Store Fuglede Kirke
Den højtliggende Store Fuglede Kirke stammer fra senromansk tid. Et af kirkens klenodier er en krucifixgruppe fra begyndelsen af 1500-tallet, som viser Kristus på korset med Maria og Johannes på hver sin side.
Tissø
Tissø er med sine 12,3 km2 Danmarks fjerdestørste sø. De fredede og græsklædte enge omkring søen er et pragtfuldt sted for fugleinteresserede, idet det er et af Sjællands bedste områder for vadefugle. Det menes, at søen er dannet i istiden i et dødishul, og at den er opkaldt efter krigsguden Tir/Tyr. Offerfund fra ældre jernalder, vikingetid og tidlig middelalder viser, at den har været et religiøst samlingspunkt i oldtidens seneste perioder.
Fugledegaard
I årene 550-1050 e. Kr. lå en af Danmarks rigeste bebyggelser på vestbredden af Tissø. Pragtfundet fra denne periode er en 1,8 kg stor guldhalsring. Ved søens vestlige bred udviklede sig et stormandssæde, der kulminerede omkring år 1000, hvor gårdens centralhal havde ikke mindre end 550 m2 under tag, og gårdspladsen omfattede mere end 20.000 m2. Stormandssædet blev nedlagt omkring 1050, muligvis fordi medlemmer af Hvideslægten i 1100- og 1200-årene etablerede andre godser omkring Tissø, f.eks. Hallenslevlund syd for Hallebyåen og Sæbygaard ved den sydøstlige søbred. Ved Fugledegaard kan den medbragte mad spises ligesom stedet har en række faciliteter: udstilling om området, fugletårn samt toiletter og vand.
Opdateret den 30-04-12