
Gateway, lysstøberi, livsstilsbutik
Gatewayen er et naturligt udgangspunkt for at opleve Sjællands Oddes mangfoldig natur og farverige historier. På stedet kan du få hjælp og inspiration til vandre- og cykelture i området og der er forskellige services, som du kan bruge i forbindelse med din tur.
Outdoor Gateway Lønnebjerg er smukt beliggende på sydsiden af Sjælland Oddes højeste punkt Hulbjerg. Stedet drives af Rikke og Christian, og huser også Oddens første økologiske vinmark og Ørnberg Vins nyeste vinmark, et lysestøberi og livsstilbutikken Kastanielys.
I Kastanielys åbningstid er der adgang til toilet og salg af cykel- og vandrekort. Butikken sælger også is, drikkevarer og lækkerier fra lokale producenter samt egen produktionen af vin.
Du er velkommen til at besøge vinmarken og nyde udsigten derfra. Du kan holde en pause ved de opstillede bænke og borde med indbygget grillplads, som er smukt placeret omkring gatewayen.
Er din egen cykel punkteret, kan du købe lappegrej. Gatewayen råder over en velassorteret cykelværktøjskasse og pumpe som man kan låne.
I samarbejde med lokale guider, og det lokale erhvervsliv tilbyder vi at arrangere skræddersyede vandre-/oplevelsesture på Sjællands Odde. Kontakt os gerne med dit ønske til indhold af tur.
Ruter og rundture
Er du ude på en af de nationale cykelruter Sjællands Odde - Rødby, National cykelrute nr. 7 (240 km) eller Hanstholm - København, National cykelrute nr. 2 (420 km), kommer du forbi Outdoor Gateway Lønnebjerg. Den regionale vandrerute; Sjællandsleden passerer også forbi.
Der er mindre rundture på mellem 8 og 12 km, som du kan nå fra Outdoor Gateway Lønnebjerg. Tag fx en rundtur på Gniben og oplev Sjællands Oddes yderste spids, eller tag på vandretur langs to parallelle kyster ved Kattegat og Sejerø Bugt og oplev kystlandskabets mangfoldighed. Der er også geocaches i området.
Landskabet
Fra Sjællands Odde har du et flot udsyn over Kattegat og Sejerø Bugten, på samme tid, blot ved at vende dig 180 grader rundt. I klart vejr kan du se helt til Hesselø mod nord og Sejerø og Samsø mod syd.
Det ca. 17 km lange og op til 1,5 km brede landområde, bestod i stenalderen overvejende af en aflang ø af moræneler. Moræneaflejringerne er dannet som en randmoræne ved et tidligt isfremstød fra nordøst under sidste istid.
Senere blev øen ved aflejring og landhævning forbundet med morænebakken ved Lumsås og dermed landfast med resten af Sjælland. Gniben udgør med sin 16 m høje moræneknold den yderste spids af Sjællands Odde.
Opdateret den 19-09-17